Monday 9 September 2013

Πόλεμος στη Συρία: Η χαμένη παιδικότητα μέσα από τα μάτια του δεκάχρονου Issa

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια όπου μένεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τους απλούς πολίτες οι υποφέρουν εν μέσω της φρίκης τους πολέμου καθώς της έντονης φιλολογίας για μια πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στη περιοχή.

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Μάρτιο του 2011, και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό ή κατέφυγαν σε υπερπλήρη στρατόπεδα προσφύγων.

Για εκείνους που παραμένουν στη χώρα, όμως, οι ζωές τους έχουν αλλάξει και παλεύουν κάθε μέρα για την επιβίωση. Τη Κυριακή το πρακτορείο Reuters έδωσε στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που εκφράζουν αυτή τη φρίκη. 

Ο Issa, ένα αγόρι 10 χρονών ζει Χαλέπι. Εργάζεται με τον πατέρα του επισκευάζοντας οπλικά συστήματα για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατο σε ένα εργοστάσιο. Εργάζεται 10 ώρες την ημέρα. 

Η επαίδευσή του έχει αντικατασταθεί με τη 10ωρη εργασία του κάτω από άθλιες συνθήκες και μέσα στη βρώμα που τον αναγκάζουν να πιάνει στα χέρια του τα εργαλεία του θανάτου, της καταστροφής και της φρίκης αντί να πηγαίνει στο σχολείο για να μάθει να γράφει, να διαβάζει και να παίζει. 


Η παιδική του ηλικία χάνεται μέρα με την ημέρα ...

Οι ισχυροί της γης αντί να προσπαθήσουν να βρουν λύση με ειρηνικά μέσα επιζητούν και άλλο πόλεμο, και άλλες θυσίες σε ανθρώπινες ζωές, και άλλο πόνο και άλλη εκμετάλλευση. Ο πόλεμος αποτελεί πηγή εύκολου πλουτισμού, βιασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταστρατήγισης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι ισχυροί της γης πρωτού συνεχίσουν να κινούν τα νήματα και αναζωπυρώσουν τη φωτιά των πολεμικών ιαχών ας κοιτάξουν κατάματα τον Issa και να του πουν αν αξίζει να χάσει τη παιδικότητά του και να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του στο βωμό των συμφερόντων, του κέρδους και της κίβδηλης εθνικής απελευθέρωσης.  








Σημείωση: Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το Reuters 

No comments:

Post a Comment