Monday 9 September 2013

8 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Η παιδεία είναι δικαίωμα και αποτελεί το θεμέλιο για τη διά βίου μάθηση, την καλύτερη ευεξία και τα προς το ζην. Ως εκ τούτου, αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Με τα χρόνια, η έννοια του αλφαβητισμού έχει εξελιχθεί. Η συμβατική έννοια περιορίζεται στην ανάγνωση, τη γραφή και την αριθμητική, δεξιότητες που είναι ακόμα σε ευρεία χρήση, καθώς και στην έννοια του λειτουργικού αλφαβητισμού που συνδέει τη παιδεία με την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη. Αλλά και άλλοι τρόποι για την κατανόηση της «παιδείας» ή του «αλφαβητισμού» έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση των διαφόρων αναγκών μάθησης των ατόμων με προσανατολισμό στη γνώση και τις παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες.

Γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται δεξιότητες αλφαβητισμού; Πώς η παιδεία διαμορφώνεται από τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογικής προόδου για την παιδεία; Είναι δυνατόν να καθοριστεί σε ένα διαφορετικό κόσμο, μια ελάχιστη δέσμη βασικών δεξιοτήτων αλφαβητισμού;

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στον «αλφαβητισμό για τον 21ο αιώνα» και έχεις ως στόχο να τονίσει την ανάγκη του να συνειδητοποιήσουμε τις ​​«βασικές δεξιότητες αλφαβητισμού για όλους», καθώς και να εξοπλίσει όλους με τις πιο προηγμένες δεξιότητες αλφαβητισμού στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.

​​«Ο αλφαβητισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εκπαιδευτική προτεραιότητα - είναι η απόλυτη επένδυση για το μέλλον και το πρώτο βήμα για όλες τις νέες μορφές αλφαβητισμού που απαιτούνται στον εικοστό πρώτο αιώνα. Θέλουμε να δούμε έναν αιώνα, όπου κάθε παιδί είναι σε θέση να διαβάσει και να χρησιμοποιηεί αυτήν την ικανότητα για να αποκτήσει αυτονομία».

Irina Bokova, Unesco Director General 

Για πάνω από 40 χρόνια τώρα, η UNESCO έχει γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα ότι ο αλφαβητισμός είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και το θεμέλιο όλης της μάθησης.

Ο αλφαβητισμός είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, ένα εργαλείο της προσωπικής ενδυνάμωσης και ένα μέσο για την κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη. Οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες εξαρτώνται από τον αλφαβητισμό. 

Ο αλφαβητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της βασικής εκπαίδευσης για όλους και είναι απαραίτητος για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους ο αλφαβητισμός αποτελεί τον πυρήνα της εκπαίδευσης για όλους.

Η καλής ποιότητας βασική εκπαίδευση εξοπλίζει τους μαθητές με τις δεξιότητες του αλφαβητισμού για τη ζωή και την περαιτέρω μάθηση. Οι εγγράμματοι γονείς είναι πιο πιθανό να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι εγγράμματοι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση μιας και έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Και οι εγγράμματες κοινωνίες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ανάπτυξης.


No comments:

Post a Comment