Tuesday 12 November 2013

12 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Πνευμονία

Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Πνευμονία εορτάζεται σε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με πνευμονία: pροώθηση παρεμβάσεων για την προστασία, την πρόληψη και τη θεραπεία της πνευμονίας καθώς και για την ενθάρρυνση της δράσης για την καταπολέμηση της πνευμονίας.

Η πνευμονία είναι η μοναδική μεγαλύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Το 2012, 1,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πέθαναν από πνευμονία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν ηλικίας κάτω των 2 ετών. Η επίπτωση της πνευμονίας είναι η χειρότερη μεταξύ των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων παιδιών. Τα παιδιά που ζουν σε φτωχές ή απομακρυσμένες κοινότητες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν και σε αυτό συμβάλλουν και τα ανύπαρκτα συστήματα υγείας  που επιδεινώνουν τις υπάρχουσες ανισότητες.



Φέτος, το θέμα για τη Παγκόσμια Ημέρα για τη Πνευμονία επικεντρώνεται στην καινοτομία-ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για τον τερματισμό της πνευμονίας στην παιδική ηλικία, ενώ την ίδια στιγμή να τονιστεί ότι υπάρχουν υπάρχουσες απλές παρεμβάσεις που χρειάζονται για την επίτευξη τους στα πιο ευάλωτα παιδιά.




.

No comments:

Post a Comment