Thursday, 19 February 2015

Πολιτικός πολιτισμός: Τι είναι αυτό ... κινέζικα;

Και ο χαμός συνεχίζεται εντός και εκτός συνόρων...

Μία κατάσταση που δυστυχώς δεν έχει σημαία της τη λογική αλλά την απολύτη παραφιλολογία, τη θεωρητικούρα και τις κάθε είδους αναλύσεις από ανθρώπους τυχάρπαστους που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τον πραγματικό διπλωματικό πόλεμο που διεξάγεται και απλά ζουν στο δικό τους κόσμο. 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έγραψε στους New York Times "No time for games in Europe". Γιάννη μου συγγνώμη αλλά για αυτό φταις και εσύ με όλη αυτή την αλλαζονική συμπεριφορά και την αοριστία και τις θεωρητικές αναλύσεις όλων των προηγούμενων ημερών. 

Αυτό το απαράδεκτο και απάνθρωπο πόκερ που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει γιατί μόνο κακό κάνει. Από τη μία έχουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και θα πρέπει επιτέλους να σκεφτεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και να μιλήσει με λόγο που διέπεται από επαγγελματισμό, σοβαρότητα και διάθεση συνεργασίας και από την άλλη έχουμε τους ευρωπαίους εταίρους που αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι αυτό το πανηγύρι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. 

Ίσως δεν είναι της παρούσης αλλά ένα στοιχείο το οποίο μου κάνει πάρα πολύ άσχημη εντύπωση είναι η πλήρης ανυπαρξία πολιτικού πολιτισμού όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και από τους Έλληνες πολίτες, δείχνοντας όχι μόνο το ρηχό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στη πραγματικότητα αλλά και ότι όλη αυτή η κρίση δυστυχώς δεν μας έμαθε απολύτως τίποτα. Αρκεί ένα σύντομο πέρασμα στις αναρτήσεις, στα σχόλια και τις δημοσιεύσεις που γίνονται, καθώς και στις φανφαρικές κορώνες πολλών πολιτικών που ακόμα ζουν στο κατάλειπο του business as usual και δεν έχουν τη παραμικρή ιδέα της ωμής πραγματικότητας. Όλα αυτά δείχνουν ένα λαό ο οποίος συνεχίζει να ζει εκτός πραγματικότητας, ένα λαό που σκέφτεται μόνο το εγώ και τα του οίκου του. Για πόσο ακόμα άραγε; 

Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους. Ο κόσμος με το δίκιο του έχει θυμό, έχει οργή και πολύ απλά έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα και εντός αλλά κα εκτός ελληνικών συνόρων. Όμως θα το επαναλάβω ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και θα πρέπει να σκεφτούμε με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον και να αλλάξουμε τακτική. Οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι τόσο εύθραυστοι και τόσο αόριστοι που όλα πραγματικά κρέμονται σε μία κλωστή. 

Η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε επιτέλους το αυτονόητο ... την ανάγκη διαπραγμάτευσης με ισότιμους αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικούς και μετρήσιμους όρους. Από την άλλη μεριά οι εταίροι καταλαβαίνουν ότι οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα είναι καταστροφικό για όλη την Ευρώπη και ότι η ευθύνη επίλυσης είναι συλλογική και όχι μονομερής. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ξυπνήσει και να δει επιτέλους τα πράγματα από μία νέα οπτική γωνία και να σταματήσει την καταστροφολογία. 

Οι Έλληνες εξέλεξαν μία κυβέρνηση και την εμπιστεύθηκαν να φέρει εις πέρας ένα έργο. Ας της δώσουμε λοιπόν χρόνο και χώρο και ας σταματήσει για μία φορά όλη αυτή η μικροπολιτική και όλος αυτός ο ορυμαγδός ηλιθιότητας ο οποίος καταντάει εμετικός. Στη παρούσα φάση θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι μακριά από κομματικές προτιμήσεις και ιδιολογίες. Ας δείξουμε επιτέλους για μία φορά ότι η χώρα αυτή έχει ένα πραγματικά σοβαρό πολιτικό πολιτισμό και λόγο ... 

No comments:

Post a Comment