Tuesday 19 November 2013

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας αποτελεί ένα γεγονός αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και τηρείται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Η διεθνής ημέρα δράσης έχει ως στόχο να σπάσει το ταμπού γύρω από τη χρήση της τουαλέτας και να επιστήσει την προσοχή στην παγκόσμια πρόκληση της έλλειψης αποχετεύσεων. 

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα, το ένα τρίτο της ανθρωπότητας (2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων τουαλετών, με δραματικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, το περιβάλλον, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. 

Μπορείτε να φανταστείτε να μην έχει ένας άνθρωπος μια τουαλέτα; Μπορείτε να φανταστείτε να μην έχει προστασία της ιδιωτικής του ζωής, όταν θα πρέπει να ανακουφιστεί; Αν και αδιανόητο για εκείνους που ζουν σε πλούσιες περιοχές του κόσμου, αυτό αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα για πολλούς-στην πραγματικότητα, ένας στους τρεις ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε μια τουαλέτα! Έχετε ποτέ σκεφτεί την πραγματική έννοια της αξιοπρέπειας;



Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας ορίστηκε για να δημιουργήσει ακριβώς αυτό το είδος των ερωτήσεων και να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση στο καθημερινού αγώνα για την ορθή αποχέτευση, ένα συγκλονιστικό γεγονός που αντιμετωπίζουν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας συγκεντρώνει διαφορετικές ομάδες, όπως αυτών των μέσων ενημέρωσης, τον ιδιωτικό τομέα, τις οργανώσεις ανάπτυξης και της κοινωνίας των πολιτών σε ένα παγκόσμιο κίνημα για να υποστηρίξει τις ασφαλείς τουαλέτες. Από την ίδρυσή της το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας έχει αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να απαιτήσουμε δράση από τις κυβερνήσεις και να προσεγγίσουμε ένα ευρύτερο κοινό, δείχνοντας ότι οι τουαλέτες αποτελούν στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη ζωή.

Η έλλειψη βελτιωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι σχεδόν 2.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες, ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Επηρεάζει επίσης τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία και τις γυναίκες, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη σεξουαλική βία. Η έλλειψη ιδιωτικών τουαλετών στα σχολεία αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για τον οποίο τα κορίτσια δεν συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μόλις εισέλθουν στην εφηβεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας έχει ως στόχο να αλλάξει τόσο την συμπεριφορά και την πολιτική για θέματα πάνω στην ενίσχυση της διαχείρισης των υδάτων για τον τερματισμό της υπαίθριας αφόδευσης (η οποία αποτελεί πρακτική για 1.1 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο).  

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας έχει ένα σοβαρό σκοπό: αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του διαλόγου σχετικά με την αποχέτευση και στο να σπάσει το ταμπού που περιβάλλει ακόμα αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, υποστηρίζει την υπεράσπιση που αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης της αποχέτευσης με αυστηρό τρόπο, και επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο την υγεία και τις συναισθηματικές συνέπειες, καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις της ανεπαρκούς αποχέτευσης.

Το όραμα της Παγκόσμιας Ημέρας Δημόσιας Τουαλέτας είναι να εξασφαλιστεί ότι η πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, η οποία έχει κηρυχθεί ως ανθρώπινο δικαίωμα, γίνεται πραγματικότητα για όλους.



.

No comments:

Post a Comment