Wednesday 20 November 2013

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Με το ψήφισμα 836 ( ΙΧ ) της 14ης Δεκεμβρίου του 1954, η Γενική Συνέλευση συνέστησε ότι όλες οι χώρες θα θεσμοθετήσουν μία Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, που πρέπει να τηρείται ως η ημέρα της παγκόσμιας αδελφοσύνης και της κατανόησης μεταξύ των παιδιών. Συνέστησε ότι η ημέρα θα πρέπει να τηρείται επίσης, ως ημέρα που να αφιερώνεται στην προώθηση των ιδανικών και των στόχων του Χάρτη και την ευημερία των παιδιών του κόσμου. 

Η Συνέλευση πρότεινε στις κυβερνήσεις ότι η ημέρα θα πρέπει να τηρείται κατά την ημερομηνία και τον τρόπο που το καθένα κράτος μέλος κρίνει κατάλληλο. Η ημερομηνία της 20ης Νοεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία η Συνέλευση ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το 1959, και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το 1989.

Το 2000, οι ηγέτες του κόσμου όρισαν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που κυμαίνονται από μείωση κατά το ήμισυ της ακραίας φτώχειας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του HIV/AIDS και την παροχή καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από την ημερομηνία-στόχο του 2015. Αν και οι στόχοι είναι για όλη την ανθρωπότητα, κυρίως αφορούν τα παιδιά. Η UNICEF επισημαίνει ότι έξι από τους οκτώ στόχους σχετίζονται άμεσα με τα παιδιά και η τελευταία συνάντηση των δύο θα κάνει επίσης κρίσιμες βελτιώσεις στη ζωή τους.

Στη συνάντηση για το 2013 για τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε στις 24-26 και στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου στην έδρα της Νέας Υόρκης, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν τα κράτη μέλη, που δεν το έχουν πράξει, να κυρώσουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τα τρία Προαιρετικά Πρωτόκολλα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την κακομεταχείριση σε όλο τον κόσμο.


No comments:

Post a Comment