Thursday 6 February 2014

6 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή



Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αναφέρεται σε όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων, ή άλλη ζημιά των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.

Αντανακλά τη βαθιά ριζωμένη ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων και αποτελεί μια ακραία μορφή διακρίσεων κατά των γυναικών. Σχεδόν πάντα διεξάγεται σε ανηλίκους.



Η πρακτική παραβιάζει επίσης το δικαίωμα ενός ατόμου για την υγεία, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμα στην ελευθερία από βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, και το δικαίωμα στη ζωή, όταν η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2012, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα A/RES/67/146 με το οποίο:  "Καλεί τα Κράτη , του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, την κοινωνία των πολιτών και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν να τηρούν την 6η Φεβρουαρίου ως Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή και να χρησιμοποιήσουν την ημέρα για να ενισχύσουν τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και να λάβουν συγκεκριμένα ενάντια στη πρακτική αυτή" .


Βασικά Στοιχεία 
  • Εκτιμάται ότι 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή σε 29 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 
  • Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, περίπου 86 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να υποστούν κάποια μορφή της πρακτικής μέχρι το 2030. 
  • Η κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται κυρίως σε νεαρά κορίτσια κάποια στιγμή μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ηλικία των 15 ετών. 
  • Η κλειτοριδεκτομή προκαλεί σοβαρή αιμορραγία και επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κύστεων, μολύνσεων, στειρότητα, καθώς και επιπλοκές κατά τον τοκετό με αυξημένο τον κίνδυνο των θανάτων των νεογέννητων. 
  • Η κλειτοριδεκτομή αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών


No comments:

Post a Comment