Wednesday 5 February 2014

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Κάθε χρόνο, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο υποστηρίζουν την Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου στο να προωθήσει τρόπους για να διευκολύνει το παγκόσμιο πρόβλημα του καρκίνου. 

Ο καρκίνος αποτελεί μία ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και εξάπλωση των κυττάρων. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Οι όγκοι συχνά εισβάλλουν στον περιβάλλοντα ιστό και μπορεί να υφίστανται μετάσταση. Πολλοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή της έκθεσης σε κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων μπορούν να θεραπευτούν με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ειδικά εάν ανιχνεύονται νωρίς



Βασικά Στοιχεία
  1. Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 8,2 εκατομμύρια θανάτους το 2012. 
  2. Καρκίνος του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού προκαλούν τους περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο. 
  3. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. 
  4. Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στις πέντε κορυφαίες συμπεριφορές και στο σύνολο των διατροφικών κινδύνων: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα, χρήση αλκοόλ. 
  5. Η χρήση του καπνού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο προκαλώντας το 22% των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο και το 71% των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. 
  6. Ιογενείς λοιμώξεις, όπως HBV / HCV και HPV προκαλούν καρκίνο και ευθύνονται για το 20% των θανάτων από καρκίνο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 
  7. Περίπου το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο το 2008 σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 
  8. Οι θάνατοι από καρκίνο σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, με μία εκτίμηση της τάξεως των 13,1 εκατομμύρια θανάτων το 2030.

No comments:

Post a Comment