Friday 21 March 2014

21 Μαρτίου 2014: Διεθνής Ημέρα Δασών και Δένδρου


Αυτή η παγκόσμια γιορτή των δασών παρέχει μια πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία όλων των ειδών των δασών και των δέντρων.


Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της χερσαίας μάζας της Γης, με ζωτικές λειτουργίες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι - πάνω από 2.000 συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων πολιτισμών-εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους.

Τα δάση είναι τα πιο βιολογικά σύνολα ποικίλων οικοσυστημάτων στην ξηρά - , το σπίτι σε πάνω από το 80% των χερσαίων ειδών ζώων, φυτών και εντόμων. 

Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη μας κατά της αλλαγής του κλίματος. Τα δάση συμβάλλουν στην ισορροπία του οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και στην υγρασία του αέρα. Προστατεύουν τις λεκάνες απορροής, οι οποίες παρέχουν το 75 % του γλυκού νερού παγκοσμίως.

Ωστόσο, παρόλη αυτή την ανεκτίμητη οικολογική, οικονομική, κοινωνική και γεμάτη οφέλη για την υγεία, συμβολή εμείς καταστρέφουμε τα ίδια τα δάση που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Η παγκόσμια αποδάσωση συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς - 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους καταστρέφονται ετησίως. Η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 12 με 20%  των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Η βιώσιμη διαχείριση όλων των ειδών των δασών βρίσκεται στο επίκεντρο της απελευθέρωσης από τις προκλήσεις και από τις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών, προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Το ψήφισμα A/RES/67/200 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να οργανώνουν δραστηριότητες που σχετίζονται με όλα τα είδη των δασών. Αναμένεται να αναλαμβάνουν δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα που περιλαμβάνουν δενδροφύτευση και άλλες εκδηλώσεις σε επίπεδο κοινότητας, και σε ενθικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών τέχνης, φωτογραφίας και φιλμ, καθώς και προβολής των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Το ψήφισμα καλεί τη γραμματεία του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα δάση, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της Διεθνούς Ημέρας των Δασών, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τη Σύμπραξη Συνεργασίας για τα Δάση και τους Διεθνείς, Περιφερειακούς και Υποπεριφερειακούς οργανισμούς και διαδικασίες. 


No comments:

Post a Comment