Friday 21 March 2014

21 Μαρτίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


Η ποίηση επιβεβαιώνει τη κοινή μας ανθρωπιά αποκαλύπτοντάς μας ότι τα άτομα, σε όλο τον κόσμο, μοιράζονται τα ίδια θέματα και τα συναισθήματα .

Η ποίηση είναι ο στυλοβάτης της προφορικής παράδοσης και, με την πάροδο αιώνων, μπορεί να επικοινωνεί τις εσώτερες αξίες των διαφορετικών πολιτισμών.


Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, τις 21 Μαρτίου, η UNESCO αναγνωρίζει τη μοναδική ικανότητα της ποίησης να συλλάβει το δημιουργικό πνεύμα του ανθρώπινου νου.

Η απόφαση να διακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης πέφτει πάνω στη 30η Σύνοδο της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1999.

Ένας από τους κύριους στόχους της ημέρας είναι η γλωσσική πολυμορφία μέσω του ποιητικού λόγου και να προσφέρει στις γλώσσες που βρίσκονται υπό εξαφάνιση την ευκαιρία να ακουστούν μέσα στις κοινότητές τους.


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την επιστροφή της προφορικής παράδοσης στις αναγνώσεις ποιημάτων, την προώθηση της διδασκαλίας της ποίησης, της αποκατάστασης ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων τεχνών: όπως το θέατρο, το χορό, τη μουσική και τη ζωγραφική και να στηρίξει τουςμικρούς εκδότες και να δημιουργήσει μια ελκυστική εικόνα της ποίησης στα μέσα ενημέρωσης, έτσι ώστε η τέχνη της ποίησης που δεν θα θεωρείται πλέον μια ξεπερασμένη μορφή τέχνης, αλλά ένας στόχος που θα επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών στο σύνολό της να ανακτήσουν και να διεκδικήσουν τη ταυτότητά τους. 

No comments:

Post a Comment