Κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις που διαπράττονται κατά εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης κατά την τελευταία δεκαετία έχει οδηγηθεί σε καταδίκη. Αυτή η ατιμωρησία των δραστών των εγκλημάτων αυτών έχει την ίδια στιγμή μια ανατριχιαστική επίδραση στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των δημοσιογράφων. Η ατιμωρησία εκτρέφει την ατιμωρησία και τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα Α/RES/68/163, κατά την 68η σύνοδό της το 2013, το οποίο διακήρυξε 2α Νοεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα εναντίον των Δημοσιογράφων. Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της παρούσας κουλτούρας της ατιμωρησίας. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε σε ανάμνηση της δολοφονίας των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Μάλι στις 2 Νοεμβρίου 2013.
Το ψήφισμα-ορόσημο καταδικάζει όλες τις επιθέσεις και τη βία κατά των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη της βίας κατά των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, να διασφαλίσουν τη λογοδοσία, να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τους δράστες των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, και να εξασφαλίσει ότι τα θύματα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα διορθωτικά μέτρα. Ακόμη, καλεί τα κράτη να προωθήσουν ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους για να εκτελούν το έργο τους με ανεξαρτησία και χωρίς άσκοπες παρεμβολές.
Η εστίαση στην ατιμωρησία του ψηφίσματος A/RES/68/163 προέρχεται από την ανησυχητική κατάσταση ότι κατά την τελευταία δεκαετία, πάνω από 700 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Μόνο το 2012, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO καταδίκασε τη δολοφονία των 123 δημοσιογράφων, εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των παραγωγών της δημοσιογραφίας δημοσίου συμφέροντος. Το 2013, ο αριθμός αυτός μειώθηκε ελαφρά στο 91, αλλά εξακολουθεί να εκπροσωπείται ως η δεύτερη πιο θανατηφόρα χρονιά για τους δημοσιογράφους.
Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν δημοσιογράφους, οι οποίοι σε καθημερινή βάση έχουν υπάρξει θύματα από μη-θανατηφόρες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, των αναγκαστικών εξαφανίσεων, των αυθαίρετων κρατήσεων, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης σε καταστάσεις συγκρούσεων και μη σύγκρουσης. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις που διαπράττονται κατά εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης κατά την τελευταία δεκαετία έχει οδηγήσει σε καταδίκη. Αυτή η ατιμωρησία των δραστών των εγκλημάτων έχει την ίδια στιγμή μια ανατριχιαστική επίδραση στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των δημοσιογράφων. Η ατιμωρησία εκτρέφει την ατιμωρησία και τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο.
Όταν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες, ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στέλνεται ότι αφορά την "ενοχλητική αλήθεια" ή "τις ανεπιθύμητες απόψεις". Επιπλέον, η κοινωνία χάνει την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα, το οποίο έχει ως στόχο να προστατεύει όλους τους πολίτες από τις επιθέσεις σχετικά με τα δικαιώματά τους. Οι δράστες των εγκλημάτων κατά δημοσιογράφων αποκτούν έτσι θάρρος όταν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να επιτεθούν τους στόχους τους, χωρίς ποτέ να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.
Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon για το 2014
Μια ελεύθερη και ανοικτή δημοσιογραφία αποτελεί μέρος των θεμελίων της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια, πάνω από 700 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί γιατί απλά κάνουν απλά τη δουλειά τους. Ορισμένες περιπτώσεις έχουν λάβει διεθνή προσοχή-άλλες λιγότερο.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, για παράδειγμα, τουλάχιστον 17 Ιρακινοί δημοσιογράφοι έχουν εκτελεστεί. Πολλοί περισσότεροι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από εκφοβισμό, απειλές θανάτου και βίας.
Εννέα από τις δέκα περιπτώσεις παραμένουν ατιμώρητες. Ως αποτέλεσμα, οι εγκληματίες παίρνουν θάρρος. Οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν για τη διαφθορά, την πολιτική καταπίεση ή άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη 2α Νοεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Εναντίον των Δημοσιογράφων.
Έχουμε ένα σχέδιο δράσης έτσι ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης παντού. Με τον τερματισμό της ατιμωρησίας, εμβαθύνουμε την ελευθερία της έκφρασης και την ενίσχυση του διαλόγου.
Στοχεύουμε στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ενίσχυση των κοινωνιών. Κανένας δημοσιογράφος οπουδήποτε δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να εκτελεί το καθήκον του.
Ας σταθούμε όλοι μαζί, κοντά στους δημοσιογράφους - και ας υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη.
No comments:
Post a Comment