Monday 11 November 2013

10 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη


Θέμα για το 2013: Η επιστήμη για τη συνεργασία για το νερό: Κοινή χρήση δεδομένων, γνώσης και καινοτομιών

Διακηρύχθηκε από το Γενική Διάσκεψη της UNESCO (Ψήφισμα 31C / 20) το 2001. Η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για τη Παγκόσμια Ειρήνη και τη Ανάπτυξη αποτελεί ένα ετήσιο γεγονός που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για να υπενθυμίσει τη δέσμευση που ανέλαβε η UNESCO-ICSU στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη (Βουδαπέστη 1999) .

Ο σκοπός της Ημέρας της Επιστήμης για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Ανάπτυξη είναι να ανανεώνει την εθνική, καθώς και τη διεθνή δέσμευση για την επιστήμη για την ειρήνη και την ανάπτυξη και να τονίσει την υπεύθυνη χρήση της επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας. Η Ημέρα Επιστήμης για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Ανάπτυξη έχει επίσης ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της επιστήμης και στοχεύει στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιστήμης και των κοινωνιών.

Η οργάνωση ενός εστιασμένου γεγονότος που να σχετίζεται με τη δέσμευση για την επιστήμη και την κοινωνία ήταν ένα από τα θετικά αποτελέσματα της Διάσκεψης του 1999 στη Βουδαπέστη. Θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε κάθε χρόνο τη δέσμευση για την επίτευξη των στόχων που διακηρύχθηκαν στη Διακήρυξη για την επιστήμη και τη χρήση της επιστημονικής γνώσης και να ακολουθήσουμε τις συστάσεις της Ατζέντας για την Επιστήμη : Πλαίσιο Δράσης.

Η λογική του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη έχει τις ρίζες της στη σπουδαιότητα του ρόλου της επιστήμης και των επιστημόνων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών και στην ανάγκη ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών στον τομέα της επιστήμης. Με αυτή την έννοια, η Ημέρα Επιστήμης για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Ανάπτυξη θα δώσει μια ευκαιρία για να δείξουμε στο ευρύ κοινό τη σημασία της επιστήμης στη ζωή μας και να συμμετάσχει σε συζητήσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα φέρει επίσης μια μοναδική προοπτική για την παγκόσμια έρευνα για την ειρήνη και την ανάπτυξη .

Η πρώτη Ημέρα Επιστήμης για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Ανάπτυξη εορτάστηκε σε όλο τον κόσμο στις 10 Νοεμβρίου 2002 υπό την αιγίδα της UNESCO . Στον εορτασμό συμμετέχουν πολλοί εταίροι, όπως οι κυβερνητικές, διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η UNESCO, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθηγητές και σχολεία.


No comments:

Post a Comment