Friday 21 March 2014

20 Μαρτίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας


Η επιδίωξη της ευτυχίας αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο στόχο

Μιλώντας στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για την "Ευτυχία και ευημερία : Καθορισμός ενός νέου οικονομικού προτύπου" που έλαβε χώρα κατά την εξηκοστή έκτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ban Ki - moon δήλωσε ότι ο κόσμος "χρειάζεται ένα νέο οικονομικό πρότυπο που να αναγνωρίζει την ισοτιμία μεταξύ των τριών πυλώνων της αειφόρου ανάπτυξης: η κοινωνική , οικονομική και περιβαλλοντική ευημερία είναι αδιαίρετη. Μαζί ορίζουν την ακαθάριστη παγκόσμια ευτυχία" . "Η συνάντηση συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Μπουτάν, μιας χώρας που αναγνώρισε την υπεροχή της εθνικής ευτυχίας πάνω από το εθνικό εισόδημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ως γνωστόν υιοθέτησε το στόχο της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας πάνω από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.





Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα του εγγράφου 66/281 της 12ης Ιουλίου του 2012 όρισε την 20η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευτυχίας και της ευημερίας ως καθολικούς στόχους και φιλοδοξίες στη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και τη σημασία της αναγνώρισής τους σε στόχους δημόσιας πολιτικής.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί τα κράτη μέλη, τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτών, να τηρήσουν τη Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας με τον κατάλληλο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και της εκπαίδευσης .

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα για το 2014

Οι δίδυμες έννοιες της ευτυχίας και της ευημερίας χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερο τις διεθνείς συζητήσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και το μέλλον που θέλουμε.

Πολλές χώρες πέρα από τη ρητορική της ποιότητας της ζωής ενσωματώνουν πρακτικά μέτρα για την προώθηση αυτών των εννοιών στη νομοθεσία τους και στη χάραξη πολιτικής. Αυτές οι καλές πρακτικές μπορούν να εμπνεύσουν και άλλες χώρες, έτσι ώστε η επιμέτρηση και η λογιστικοποίηση για την ευρύτερη ευημερία, και όχι απλώς εθνικό εισόδημα, να γίνεται μια καθολική πρακτική.

Η ευτυχία μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες για διαφορετικούς ανθρώπους. Όλοι όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι εργάζονται όλοι για τον τερματισμό των συγκρούσεων, της φτώχειας και άλλων δυσμενών συνθηκών που τόσοι πολλοί συνάνθρωποί μας βιώνουν.

Η ευτυχία δεν είναι ούτε επιπολαιότητα ούτε πολυτέλεια. Είναι μια βαθιά λαχτάρα που συμμερίζονται όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας. Δεν θα πρέπει να στερείται από κανέναν και να είναι διαθέσιμη σε όλους. Αυτή η φιλοδοξία είναι αυτονόητη στην υπόσχεση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής προόδου και της βελτίωση των προτύπων της ζωής.

Τώρα είναι η ώρα για να μετατρέψουμε αυτή την υπόσχεση σε συγκεκριμένη διεθνή και εθνική δράση για την εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της διαπολιτισμικής αρμονίας, της εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημιουργία θεσμών για την καλή διακυβέρνηση. Αυτά είναι τα θεμέλια για την ανθρώπινη ευτυχία και την ευημερία.











No comments:

Post a Comment