H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κάτοπτρο παρουσίασε εχθές για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διακεκριμένο επιστήμονα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard και συγγραφέα, Nicholas Christakis.
H διάλεξη διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας (Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives).
Ο Nicholas Christakis μιλώντας άλλοτε αγγλικά και άλλοτε ελληνικά μάγεψε το κοινό το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα με το γλαφυρό, ενθουσιώδη και μεστό του λόγο και μεταλαμπάδευσε την αγάπη και τον ενθοσιασμό καθώς και το δέος που ο ίδιος νιώθει για τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία όμως όπως είπε δεν είναι πανάκεια.
Ο Nicholas Α. Christakis (Νίκος Α. Χρηστάκης) είναι ιατρός και κοινωνικός επιστήμονας. Η ιατρική και η κοινωνική επιστήμη μοιάζουν με δύο μακρινά ξαδέλφια, που ανά περιόδους συναντιούνται, βλέπουν ότι έχουν πολλά κοινά, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να διαπληκτίζονται. Ο Christakis προσπαθεί να διαιτητεύσει σε αυτούς τους διαπληκτισμούς εδώ και χρόνια, ορισμένες φορές με αναπάντεχη επιτυχία.
Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard∙ ειδικότερα, είναι καθηγητής ιατρικής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής ιατρικής και θεράπων ιατρός στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής, και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών.
Το 2006 εξελέγη μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ. Αφού ολοκλήρωσε την κλινική του εκπαίδευση στην παθολογία, συνδύασε την έρευνά του με πρακτική εξάσκηση σε άσυλο ανιάτων, αναζητώντας τρόπους βελτίωσης της περίθαλψης ασθενών που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της νόσου τους.
Από το 1999, μελετά πώς κοινωνικοί παράγοντες και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την υγεία και τη μακροβιότητα. Είναι γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων.
Όταν δεν βρίσκεται στο εργαστήριο, διδάσκει σε διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Πολλές φορές έχει ψηφιστεί από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Harvard ως ο «αγαπημένος τους καθηγητής», λόγω του γλαφυρού ύφους διδασκαλίας και της προσηνούς στάσης του.
Το 2009, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Την ίδια χρονιά, το περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο.
Σύντομη παρουσίαση και σχολιασμός της ερευνητικής προσέγγισης του Nicholas Christakis έγινε από τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη, ο οποίος μέσα από το λογοτεχνικό του ύφος διάβασε μια ιστορία για τον τρόπο αντίληψης των κοινωνικών δικτύων σε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο περιβάλλον και τον Καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Λινό ο οποίος μέσα από τους οικογενειακούς δεσμούς με τον Christakis έκανε πράξη τη θεωρία που αναπτύχθηκε νωρίτερα. Την παρουσίαση συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος.
No comments:
Post a Comment