Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας τηρείται στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας και πρωτοπόρου της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη-βίας.
Σύμφωνα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης A/RES/61/271 της 15ης Ιουνίου 2007, το οποίο ορίζει τον εορτασμό της επετείου, η Διεθνής αυτή Ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για να "διαδώσουμε το μήνυμα της μη-βίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού". Το ψήφισμα επιβεβαιώνει "τη καθολική σημασία της αρχής της μη-βίας" και την επιθυμία "να εξασφαλίσουμε μια κουλτούρα ειρήνης, ανεκτικότητας και κατανόησης και της μη-βίας".
Παρουσιάζοντας το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση εξ ονόματος των 140 συν-υποστηρικτών, ο υπουργός της Ινδίας, υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, κ. Anand Sharma, δήλωσε ότι η ευρία και ποικίλη υποστήριξη του ψηφίσματος ήταν μια αντανάκλαση του καθολικού σεβασμού στο πρόσωπο του Μαχάτμα Γκάντι και του διαρκούς ενδιαφέροντος της φιλοσοφίας του. Παραθέτοντας τα λόγια του εκλιπόντος ηγέτη, είπε: "Η μη βία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη διάθεση της ανθρωπότητας, είναι ισχυρότερη από ό, τι το πιο ισχυρό όπλο της καταστροφής που επινοήθηκε από την εφευρετικότητα του ανθρώπου".
Ιστορικά Στοιχεία
Ο Γκάντι, ο οποίος βοήθησε και οδήγησε την Ινδία προς την ανεξαρτησία, υπήρξε η έμπνευση για τα μη βίαια κινήματα, για τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική αλλαγή σε όλο τον κόσμο. Καθ 'όλη τη ζωή του, ο Γκάντι παρέμεινε προσηλωμένος στην πίστη του στη μη - βία, ακόμη και κάτω από συνθήκες καταπίεσης με σκοπό την αντιμετώπιση των φαινομενικά ανυπέρβλητων προκλήσεων.
Η θεωρία πίσω από τις ενέργειές του, η οποία περιελάμβανε την ενθάρρυνση της μαζικής πολιτικής ανυπακοής προς στο βρετανικό δίκαιο. Είναι παράλογο να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τη βία για την επίτευξη μιας ειρηνικής κοινωνίας των πολιτών. Πίστευε ότι οι Ινδοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία ή μίσος στον αγώνα τους για την ελευθερία τους από την αποικιοκρατία.
Ορισμός της Μη Βίας
Η αρχή της μη-βίας - επίσης γνωστή και ως μη-βίαιη αντίσταση-απορρίπτει τη χρήση σωματικής βίας, προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική και η πολιτική αλλαγή. Συχνά περιγράφεται ως "η πολιτική των απλών ανθρώπων", αυτή η μορφή κοινωνικού αγώνα έχει υιοθετηθεί από πολλούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο σε εκστρατείες για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο καθηγητής Gene Sharp, ο κορυφαίος μελετητής για τη μη βίαιη αντίσταση, χρησιμοποιεί τον ακόλουθο ορισμό στη δημοσίευσή του, Η πολιτική της μη-βίαιης δράσης:
" Η μη βίαιη δράση είναι μια τεχνική με την οποία οι άνθρωποι που απορρίπτουν την παθητικότητα και την υποβολή και που οι οποίοι βλέπουν τον αγώνα ως ουσιώδη, διεξάγουν τον αγώνα τους αυτό χωρίς τη χρήση βίας. Η μη βίαιη δράση δεν είναι μια προσπάθεια να αποφύγουμε ή να αγνοήσουμε τις συγκρούσεις. Είναι μία απάντηση στο πρόβλημα του πώς να δράσουμε αποτελεσματικά στην πολιτική, ειδικά στο πώς θα χειριστούμε αποτελεσματικά τις εξουσίες".
Ενώ η μη-βία είναι συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για πασιφισμού από τα μέσα του εικοστού αιώνα, ο όρος της μη βίας έχει υιοθετηθεί από πολλά κινήματα για την κοινωνική αλλαγή που δεν επικεντρώνονται στην αντίθεση τους στον πόλεμο.
Μια βασική αρχή της θεωρίας της μη βίας είναι ότι η δύναμη των ηγεμόνων εξαρτάται από τη συναίνεση του πληθυσμού και ότι η μη βία επιδιώκει να υπονομεύσει τέτοια εξουσία μέσω της απόσυρσης της συγκατάθεσης και της συνεργασίας του πληθυσμού.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες της δράσης της μη-βίας:
- διαμαρτυρία και πειθώ, συμπεριλαμβανομένων δράσεων σε πορείες και αγρυπνίες
- μη συνεργασία και
- μη βίαιη παρέμβαση, όπως αποκλεισμοί και καταλείψεις
Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon (απόσπασμα)
Σήμερα γιορτάζουμε τα γενέθλια του Μαχάτμα Γκάντι και την ηχηρή κληρονομιά του στον αγώνα για τη καθιέρωση της μη βίας. Ο Γκάντι έδειξε τη δύναμη του ειρηνικά απέναντι καταπίεση, την αδικία και το μίσος. Το παράδειγμα του ενέπνευσε πολλές άλλες ιστορίες ιθυνόντων όπως ο Martin Luther King Jr, ο Václav Havel, ο Rigoberta Menchu Tum και ο Νέλσον Μαντέλα. Το μήνυμά τους σε κάθε ένα από εμάς είναι να υπερασπίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να απορρίψουμε τη μισαλλοδοξία και να προωθήσουμε την εργασία για έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι όλων των πολιτισμών και των πεποιθήσεων θα ζουν μαζί επί τη βάσει του σεβασμού και της ισότητας.
Η μη βία δεν είναι ούτε αδρανής ούτε παθητική. Χρειάζεται θάρρος για να σταθεί κάπιοιος μπροστά σε εκείνους που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλει τη θέλησή ή τις πεποιθήσεις του. Απαιτεί αποφασιστικότητα για να σταθείς ενάντια στην αδικία, τις διακρίσεις και την βιαιότητα και να απαιτήσεις το σεβασμό της διαφορετικότητας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, απαιτεί θάρρος να αποφύγεις τη σύγκρουση και να αγκαλιάσεις το κόσμο των ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Η μη-βία χρειάζεται ηγέτες, μεταξύ των εθνών και των κοινοτήτων και των σπιτιών-που να υποστηρίζεται από μία ομάδα από γενναίους ανθρώπους έτοιμους να απαιτήσουν την ειρήνη, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα της Μη Βίας, καλώ τους παγκόσμιους πολίτες σε όλο το κόσμο, να εμπνευστούν από το θάρρος των ανθρώπων, όπως ο Μαχάτμα Γκάντι. Γυρίστε την πλάτη σας στη διαίρεση και το μίσος. Ξεσηκωθείτε για το τι είναι σωστό και δίκαιο. Συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας, γυναίκες και άνδρες για έναν κόσμο διαρκούς δικαιοσύνης, ειρήνης και ευημερίας για όλους.
No comments:
Post a Comment