Thursday 20 December 2012

20 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης

"Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης έρχεται σε μια δραματική μεταβατική περίοδο .... Η αλληλεγγύη αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο για την επίλυση των προβλημάτων του διασυνδεδεμένου κόσμου μας .... Μπορούμε να φτάσουμε τους κοινούς μας στόχους, αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών σχεδίων, προγραμμάτων και να διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον. "

κ. Ban Ki-moon
Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ
Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, 20η Δεκεμβρίου, 2012

Το θέμα για το 2012: Παγκόσμια συνεργασία για την οικοδόμηση κοινής ευημερίας

Η Γενική Συνέλευση, στις 22 Δεκεμβρίου 2005, με την απόφαση 60/209 αναγάγει την αλληλεγγύη ως μία από τις θεμελιώδεις και οικουμενικές αξίες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των λαών στον εικοστό πρώτο αιώνα, και επ 'αυτού αποφάσισε να ανακηρύξει την 20η Δεκεμβρίου του κάθε έτους ως τη Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.

Με το ψήφισμα 57/265 της Γενικής Συνέλευσης, στις 20 Δεκεμβρίου 2002, ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 ως ταμείο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη. Στόχος του είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η προώθηση της ανθρώπινης και κοινωνικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού τους.

Η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης αποτελε

  •  μια ημέρα για να γιορτάσουμε την ενότητα στην πολυμορφία μας 
  • μια ημέρα που υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στις διεθνείς συμβάσεις 
  •  μια ημέρα για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τη σημασία της αλληλεγγύης 
  • μια ημέρα για να ενθαρρυνθεί η συζήτηση σχετικά με τους τρόπους για την προώθηση της αλληλεγγύης για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της φτώχειας 
  •  μια ημέρα δράσης για την ενθάρρυνση νέων πρωτοβουλιών για την εξάλειψη της φτώχειας
Ιστορικό

Η Αλληλεγγύη προσδιορίζεται στη Διακήρυξη της Χιλιετίας ως μία από τις θεμελιώδεις αξίες των διεθνών σχέσεων στον 21ο αιώνα, όπου εκείνοι που είτε πάσχουν ή τουλάχιστον να επωφεληθούν αξίζουν βοήθεια από εκείνους που ωφελούνται περισσότερο. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της πρόκληση της αυξανόμενης ανισότητας.

Ως εκ τούτου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την πεποίθηση ότι η προώθηση του πολιτισμού της αλληλεγγύης και του πνεύματος της κοινοκτημοσύνης αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση της φτώχειας, και γι αυτό το λόγο η 20η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.

Μέσα από πρωτοβουλίες όπως η ίδρυση του Παγκόσμιου Ταμείου Αλληλεγγύης για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανακήρυξη της Διεθνούς Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, η έννοια της αλληλεγγύης προήχθη ως στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων.

Ο ΟΗΕ και η έννοια της αλληλεγγύης

Η έννοια της αλληλεγγύης έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του έργου των Ηνωμένων Εθνών από τη γέννηση του Οργανισμού. Η δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέστησε τους λαούς και τα έθνη του κόσμου την προσοχή για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. 

Ο οργανισμός ιδρύθηκε βάσει μιας βασική αρχή της ενότητας και της αρμονίας μεταξύ των μελών του που εκφράζεται με την έννοια της συλλογικής ασφάλειας που βασίζεται στην αλληλεγγύη των μελών της με σκοπό να ενώσει «για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Είναι μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης που ο οργανισμός στηρίζεται στη «συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως».

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα για το 2012

«Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης έρχεται σε μια δραματική μεταβατική περίοδο. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απαιτούν μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία, υπευθυνότητα και ισότητα. Η παγκόσμια αλληλεξάρτηση βασίζεται στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες λύσεις για ένα πιο ασφαλές, βιώσιμο και γεμάτο ευημερία μέλλον;

Η αλληλεγγύη αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο για την επίλυση των προβλημάτων στο διασυνδεδεμένο κόσμο μας. Είδαμε μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης στη φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο +20). Οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα καθώς και οι ηγέτες συναντήθηκαν και συμφώνησαν να προωθήσουν ένα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον.

Μπορούμε να φτάσουμε τους κοινούς μας στόχους αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών σχεδίων, προγραμμάτων και να διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον. Δεσμεύσεις χωρίς ενδυνάμωση είναι λέξεις χωρίς νόημα.

Παρά την πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας πριν από την ημερομηνία-στόχο του 2015. Θέτουμε επίσης τα θεμέλια για την μετά-2015 ημέρα. Η διαδικασία έχει ως στόχο να είναι συμμετοχική, αναζητώντας τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων της ανάπτυξης και απλών πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης καλώ όλους τους πολίτες του κόσμου να μας βοηθήσουν να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ως μια παγκόσμια οικογένεια - και να φτάσουμε τους κοινούς μας στόχους».

κ. Ban Ki-moon
Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ 

Υ.Γ. Τα κείμενα αποτελούν προσωπικές μεταφράσεις βάσει των επίσημων πηγών του ΟΗΕ. 

No comments:

Post a Comment