Thursday 21 March 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης



Η ποίηση συμβάλλει στη δημιουργική ποικιλομορφία, αμφισβητώντας εκ νέου χρήση των λέξεων και δραστηριοτήτων, τους τρόπους αντίληψης και κατανόησης του κόσμου. Μέσα από τις γλωσσικές ενώσεις, τις μεταφορές και τη δική της γραμματική, η ποιητική γλώσσα αποτελεί επομένως θεωρητικά μια άλλη πτυχή του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Η διαφορετικότητα στο διάλογο, η ελεύθερη ροή των ιδεών μέσα από τις λέξεις, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποτελεί μια πρόσκληση για να προβληματιστούμε σχετικά με τη δύναμη της γλώσσας και την πλήρη ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων του κάθε ατόμου.

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου η UNESCO εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η απόφαση να ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης υιοθετήθηκε κατά τη 30η σύνοδο της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1999.

Σύμφωνα με την απόφαση της UNESCO, ο κύριος στόχος αυτής της δράσης είναι η υποστήριξη της γλωσσικής πολυμορφίας μέσω της ποιητικής έκφρασης και να μπορέσουν οι απειλούμενες με εξαφάνιση γλώσσες να ακουστούν μέσα στις κοινότητές τους. Επιπλέον, αυτή η ημέρα έχει ως στόχο να υποστηρίξει την ποίηση, να επιστρέψουμε στην προφορική παράδοση των αιτιολογικών σκέψεων της ποίησης, την προώθηση της διδασκαλίας της ποίησης, την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων τεχνών όπως το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τη ζωγραφική και ούτω καθεξής, τη στήριξη των μικρών εκδοτών και τη δημιουργία μια ελκυστικής εικόνας της ποίησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έτσι ώστε η τέχνη της ποίησης δεν θα θεωρείται πλέον μια ξεπερασμένη μορφή τέχνης.
 
Η UNESCO ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με την ενεργό συμμετοχή των Εθνικών Επιτροπών, των ΜΚΟ και των δημόσιων και ιδιωτικών θεσμικών οργάνων (σχολεία, δήμους, ποιητικές κοινότητες, μουσεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, εκδοτικοί οίκοι, τοπικές αρχές, κλπ.).

Ιστορικό

Στο σημερινό κόσμο υπάρχουν ανεκπλήρωτες αισθητικές ανάγκες. Η ποίηση μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη, εάν ο κοινωνικός της ρόλος της διαπροσωπικής επικοινωνίας αναγνωρίζεται και συνεχίζει να είναι το μέσο για την έκφραση και να προκαλεί ευαισθητοποίηση.

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε μια έντονη αναβίωση του ενδιαφέροντος για την ποίηση, με πολλαπλασιασμό της ποιητικής δραστηριότητας στα διάφορα κράτη μέλη και την αύξηση του αριθμού των ποιητών.

Πρόκειται για μια κοινωνική ανάγκη, η οποία προτρέπει τους νέους κυρίως να επιστρέψουν στις ρίζες τους, και ένα μέσο με το οποίο μπορεί κάποιος να κοιτάξει στον εαυτό του, σε μια εποχή που ο έξω κόσμος τους προσελκύει τους ακαταμάχητα μακριά από τον εαυτό τους.

Επιπλέον, ως άτομο, ο ποιητής αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο καθώς το κοινό γίνεται όλο και πιο θετικό μέσα από ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις από τους ποιητές τους.

Αυτή η μετατόπιση στην κοινωνία προς την αναγνώριση των προγονικών αξιών αποτελεί επίσης μια επιστροφή στην προφορική παράδοση και στην αποδοχή του λόγου ως μέσο για την κοινωνικοποίηση και τη δόμηση του ατόμου.

Υπάρχει ακόμα μια τάση στα μέσα ενημέρωσης και στο ευρύ κοινό ως προς το να αρνηθεί να λάβει σοβαρά υπόψη του τον ποιητή. Απαιτείται δράση για να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας για να κάνουμε αυτό το πράγμα μια εικόνα του παρελθόντος και να δώσουμε στη ποίηση τη θέση που της αξίζει μέσα στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της 30ης συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1999, η UNESCO αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή της UNESCO
 
Η ποίηση αποτελεί μία από τα πιο αγνά εκφράσεις της γλωσσικής ελευθερίας. Πρόκειται για ένα συστατικό της ταυτότητας των λαών και ενσωματώνει τη δημιουργική ενέργεια του πολιτισμού, για να μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς.

Αυτή η δύναμη της ποίησης μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, στα προσφιλεί κείμενα των μεγάλων συγγραφέων και στα έργα των ανώνυμων ποιητών. Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταδίδουμε αυτή την κληρονομιά - τη ​​κληρονομιά Ομήρου, Λι Μπάι, Ταγκόρ, Senghor και αμέτρητες άλλες - για να φέρουμε τη ζωντανή μαρτυρία για την πολιτιστική πολυμορφία της ανθρωπότητας. Εμείς, με τη σειρά μας, πρέπει να έχουμε την τάση να αποδίδουμε καρπούς, ως πηγή του γλωσσικού πλούτου και του διαλόγου.

Με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η UNESCO επιθυμεί επίσης να προωθήσει τις αξίες που μεταφέρει η ποίηση, γιατί η ποίηση είναι ένα ταξίδι - όχι σε έναν ονειρικό κόσμο, αλλά συχνά κοντά σε μεμονωμένα συναισθήματα, στις προσδοκίες και τις ελπίδες. Η ποίηση δίνει μορφή στα όνειρα των λαών και εκφράζει την πνευματικότητα τους με τον εντονότερο τρόπο - ενθαρρύνει όλους μας για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Οι ποιητές σε όλες τις χώρες έχουν κληροδοτήσει διαχρονικό στίχους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των πολιτισμικών ταυτοτήτων. Ο Paul Eluard έγραψε «ελευθερία ... γράφω το όνομά μου». Σε αυτήν την ημέρα, η ποίηση φέρνει τους ανέμους της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στον αγώνα κατά της βίας και της καταπίεσης. Για όλους αυτούς τους λόγους, η UNESCO υποστηρίζει τους ποιητές και όποιον δημοσιεύει, μεταφράζει, εκδίδει ή διαδίδει τη ποίηση. Αυτό επιτυγχάνεται με την προστασία της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης και με τη διατήρηση των αιτιολογικών σκέψεων της ποίησης που αναφέρονται ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπως και τόσοι πολλοί τρόποι για να στολίζουν τον κόσμο και να ενισχύουν τις άμυνες της ειρήνης στο μυαλό των ανδρών και των γυναικών.

No comments:

Post a Comment