Monday 8 April 2013

8 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα του Έθνους των Ρομά

 
Η διασπορά των Ρομά ξεκίνησε πριν από 1000 περίπου χρόνια από τη περιοχη που αποκαλούμε σήμερα Βόρεια Ινδία. Υπάρχουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια Ρομά διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα του πληθυσμού και ζουν κυρίως σε χώρες της Ανατολικής από τη διασπορά των Ρομά.

Παρά το γεγονός ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα της Ευρώπης, οι Ρομά έχουν μείνει άφωνοι για αιώνες. Ως άνθρωποι και ως πολιτισμός, οι Ρομά υπήρξαν και εξακολουθούν να, διαστρεβλώνονται, μυθοποιούνται, να είναι γεμάτοι από στερεότυπα, να αποκλείονται, να διώκονται και να υπόκεινται συστηματικά σε διακρίσεις.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ένας αριθμός οργανώσεων Ρομά ιδρύθηκαν στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο αριθμός ή οι οργανώσεις Ρομά αυξήθηκαν το ίδιο έκανε και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία των διεθνών οργανισμών Ρομά.  


Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, η επιτυχία ήρθε όταν Ρομά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν στο Orpington, κοντά στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 1971.

Το συνέδριο αυτό οποίο αποτέλεσε τη πρώτη πραγματικά διεθνή συνάντηση των Ρομά, έφερε μια σειρά από επιτυχίες. Ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Ρομά, έγινε δεκτή η σημαία των Ρομά, και το τραγούδι "Gelem, Gelem" μία σύνθεση του αποτελείται από Jarko Γιοβάνοβιτς υιοθετήθηκε ως ο ύμνος των Ρομά. Οι εκπρόσωποι των Ρομά καθιέρωσαν επίσης με ομοφωνία την 8η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα των Ρομά.

Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά αποτελεί μια μέρα που φέρνει την προσοχή μας στις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Είναι μια ημέρα που στόχο έχει την εξασφάλιση της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα των Ρομά σε όλο τον κόσμο.

Η Δεκαετία για την Ένταξη των Ρομά 2005-2015 είναι μια άνευ προηγουμένου πολιτική δέσμευση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής ένταξης και της κοινωνικής κατάστασης των Ρομά

Η δήλωση για το όραμα και τις αξίες της Δεκαετίας για την Ενσωμάτωση θέτει μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των Ρομά: 

"Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Η συμμετοχή των Ρομά θα κάνει ή να σπάσει την δεκαετία. Οι εκπρόσωποι των Ρομά και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν σε κάθε στάδιο της Δεκαετίας. Οι Ρομά διαμόρφωσαν και καθόρισαν το όραμα από την αρχή. Οι ομάδες των Ρομά, της κοινωνίας των πολιτών και οι εμπειρογνώμονες, έθεσαν τις προτεραιότητες της πολιτικής και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των στόχων της δεκαετία. Η συμμετοχή των Ρομά θα είναι κεντρικής σημασίας για τη τακτική εποπτεία και παρακολούθηση της διαδικασίας κατά τα επόμενα δέκα χρόνια."

Η Δεκαετία είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, για να επιταχύνει την πρόοδο προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και να επανεξετάσει την πρόοδο με διαφανή και μετρήσιμα τρόπο.  

Η Δεκαετία επικεντρώνεται στους τομείς προτεραιότητας της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, και στέγασης, και δεσμεύει τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τα άλλα βασικά ζητήματα της φτώχειας, των διακρίσεων, καθώς και της διάστασης του φύλου.

No comments:

Post a Comment