Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής αποτελεί μία
πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής,
που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη
Διεθνή Αμνηστία. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.
Η 11η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής είναι
αφιερωμένη στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής, όπου ναι μεν λίγες εκτελέσεις
λαμβάνουν χώρα, αλλά όπου ένας πυρήνας των χωρών αυτών εξακολουθούν να
αντιτίθενται σθεναρά στην κατάργηση της.
Η Καραϊβική, επίσης γνωστή ως η Καραϊβική λεκάνη, αποτελείται από 25 χώρες:
- 10 χώρες την έχουν καταργήσει με νόμο: Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ (για τα κοινά εγκλήματα μόνο), Αϊτή, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμάς, Δομινικανή Δημοκρατία και Βενεζουέλα
- Οι 2 χώρες θεωρούνται ότι την έχουν καταργήσει στη πράξη: Γρενάδα και το Σουρινάμ
- 13 χώρες διατηρούν τη θανατική ποινή: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, του Μπελίζ, Κούβα, Ντομίνικα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Τζαμάικα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Το παράδοξο της θανατικής ποινής στη Καραϊβική: λίγες εκτελέσεις, αλλά υπάρχει ένας πυρήνας χωρών που αντιτίθενται σθεναρά στην κατάργηση
Πολλές χώρες στην περιοχή της Καραϊβικής εξακολουθούν να διατηρούν τη θανατική ποινή, ως μέρος του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης τους. Η χρήση της θανατικής ποινής, ωστόσο, έχει μειωθεί δραματικά σε αυτές τις χώρες που τη διατηρούν, τονίζοντας τις εμφανείς διαφορές μεταξύ της πολιτικής και της πρακτικής.
Η τελευταία εκτέλεση στην Καραϊβική έλαβε χώρα το 2008 στο Σεντ Κιτς και Νέβις και μόνο σε τρία κράτη εκδόθηκαν θανατικές ποινές το 2012 (Μπαρμπάντος, Γουιάνα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο).
Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, η Καραϊβική ψηφίζει κατά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με ένα μορατόριουμ στη χρήση της θανατικής ποινής και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4του συνόλου των ψήφων σε αντίθεση με το παγκόσμιο μορατόριουμ. Τα περισσότερα από τα κράτη της Καραϊβικής που τη διατηρούν έχουν σταθερά καταψηφίσει το ψήφισμα και έχουν υπογράψει τη ρηματική διακοίνωση, διαχωρίζοντας τα από το μορατόριουμ.
Διαφορετικές απαντήσεις σε υψηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι τα βίαια ποσοστά εγκληματικότητας συνδέονται με την εφαρμογή της θανατικής ποινής. Στη Κόστα Ρίκα, η κατάργηση της θανατικής ποινής για πάνω από έναν αιώνα, έχει χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών παρόμοια με εκείνη της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, που διατηρεί τη χώρα, ενώ στην Ονδούρα, η κατάσταση κατάργηση της θανατικής ποινής από το 1956, έχει υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών από τη Τζαμάικα που τη διατηρεί.
Η θανατική ποινή είναι συχνά θεωρείται ως μια απελπισμένη αντίδραση στην αύξηση των βίαιων εγκλημάτων, δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της εγκληματικής συμπεριφοράς. Στην πραγματικότητα, ορισμένες κυβερνήσεις όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι πρέπει να επικεντρωθούν στη πρόληψη και όχι στη τιμωρία. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη της νεολαίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επίλυση του εγκλήματος, καθώς και στη μείωση της φτώχειας και της κοινωνικο - οικονομικής ανισότητας.
Περιορισμός της χρήσης της θανατικής ποινής: ο ρόλος των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το Παναμερικανικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής, ο ΟΗΕ και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η Δικαστική Επιτροπή του μυημένου Συμβουλίου (παραδοσιακά Εφετείο για τις χώρες της Κοινοπολιτείας) έχουν λάβει όλα τα θετικά μέτρα για να περιορίσουν και μειώσουν την εφαρμογή της θανατικής ποινής στην πράξη σε όλη την Καραϊβική.
Μπαρμπάντος και Τρινιδάδ και Τομπάγκο είναι οι μόνες δύο χώρες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν την υποχρεωτική θανατική ποινή για φόνο. Στη Γουιάνα έχει καταργηθεί η υποχρεωτική θανατική ποινή για φόνο το 2010. Η θανατική ποινή, ωστόσο , εξακολουθεί να ισχύει για ορισμένες κατηγορίες δολοφονίας.
Για την Παγκόσμια Ημέρα, η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Θανατικής Ποινής ζητά:
- Το Μπαρμπάντος και Τρινιδάδ και Τομπάγκο να καταργήσουν την υποχρεωτική θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα
- Η Γουιάνα να καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα
- Η Γουατεμάλα να καταργήσει πλήρως τη θανατική ποινή στη νομοθεσία της
No comments:
Post a Comment