Thursday 29 August 2013

29 Αυγούστου 2013. Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών



Από τη στιγμή που οι δοκιμές πυρηνικών όπλων ξεκίνησαν στα μέσα του εικοστού αιώνα, με την πρώτη δοκιμή στις 16 Ιουλίου του 1945, σχεδόν 2.000 τέτοιες δοκιμές έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα. Δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στα καταστροφικά αποτελέσματα των δοκιμών για την ανθρώπινη ζωή , πόσο μάλλον στην κατανόηση των επιπτώσεων του πυρηνικού νέφους από τις ατμοσφαιρικές αυτές δοκιμές. Από νωρίς, τα πυρηνικά όπλα αποτέλεσαν ένα μέτρο επιστημονικής εξειδίκευσης ή στρατιωτικής δύναμης. Εκ των υστέρων όπως έχει αποδείξει η ιστορία με τις τρομακτικές και τραγικές επιπτώσεις των δοκιμών των πυρηνικών όπλων, ειδικά όταν υπό ελεγχόμενες συνθήκες πάει στραβά, και υπό το φως των πυρηνικών όπλων, σήμερα οι καταστροφικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο ισχυρές και ανυπολόγιστες. Μεταγενέστερα περιστατικά σε όλο τον κόσμο κάνουν επιτακτική την ανάγκη τήρησης της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των πυρηνικών δοκιμών - ημέρα κατά την οποία εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες και μηνύματα παρουσιάζονται με σκοπό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να υπογραμμιστεί η ανάγκη για μια ενιαία προσπάθεια στην πρόληψη περαιτέρω δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Το διεθνές νομικό μέσο για να θέσει τέλος σε όλες τις μορφές πυρηνικών δοκιμών αποτελεί η Σύμβαση Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκικών του 1996 (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty), η οποία όμως δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. 

Στις 2 Δεκεμβρίου 2009, η 64η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κήρυξε την 29η Αυγούστου ως τη Διεθνή Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών ύστερα από ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος 64/35. Το ψήφισμα καλεί για αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης σχετικά με τις επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων ή από οποιεσδήποτε άλλες πυρηνικές εκρήξεις και την ανάγκη για την αντιμετώπισή τους ως ένα από τα μέσα για την επίτευξη του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. 

Το ψήφισμα αποτέλεσε πρωτοβουλία της Δημοκρατίας του Καζακστάν, η οποία μαζί με ένα μεγάλο αριθμό από χορηγούς και υποστηρικτές έθεσαν ως σκοπό τους να τιμήσουν το κλείσιμο του σταθμού πυρηνικών δομικών Σεμιπαλατίνσκ στις 29 Αυγούστου 1991. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να κινητοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη, τα κράτη μέλη, τις διακυβερνητικές και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα δίκτυα νεολαίας και τα μέσα ενημέρωσης καθώς και να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει την αναγκαιότητα της απαγόρευσης των δοκιμών πυρηνικών όπλων ως ένα πολύτιμο βήμα προς την επίτευξη ενός ασφαλέστερου κόσμου.

Το 2010 σηματοδότησε τον εναρκτήριο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. Κάθε χρόνο, από τότε, η ημέρα αυτή χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο συντονισμό διαφόρων δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο, όπως συμπόσια, συνέδρια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις, διδασκαλία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, εκπομπές στα ΜΜΕ κλπ. Μια σειρά από εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ban Ki- moon δήλωσε με μεγάλη σαφήνεια: «Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα θα είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό ανώτατης αξίας και σημασίας. Ο καθορισμός της απαγόρευση των πυρηνικών όπλων αποτελεί στοιχείο «ζωτικής σημασίας». Το Μάιο του 2010, όλα τα τα συμβαλλόμενα κράτη στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δεσμεύτηκαν να στοχεύσουν στο να πετύχουμε την ειρήνη και την ασφάλεια σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, μαζί με άλλες εκδηλώσεις και δράσεις, έχει καλλιεργήσει ένα παγκόσμιο περιβάλλον με περισσότερες αισιόδοξες προοπτικές για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Έχουν υπάρξει ορατά σημάδια προόδου σε διάφορα μέτωπα, αλλά, οι προκλήσεις παραμένουν. Αποτελεί την ελπίδα του ΟΗΕ ότι μια μέρα όλα τα πυρηνικά όπλα θα εξαλειφθούν. Μέχρι τότε, υπάρχει η ανάγκη τήρησης της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Πυρηνικών Δοκιμών καθώς εργαζόμαστε όλοι για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.


No comments:

Post a Comment