Monday 16 June 2014

15 Ιουνίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα υπερδιπλασιαστεί, από 542 εκατ. το 1995 σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ το 2025. Περίπου 4 έως 6% των ηλικιωμένων έχουν βιώσει κάποια μορφή κακοποίησης στο σπίτι. Η κακοποίηση ηλικιωμένων ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες. Η συχνότητα εμφάνισης της κατάχρησης έναντι των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ταχεία γήρανση του πληθυσμού τους.  

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό θέμα που θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και της υγείας εκατομμυρίων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε όλο τον κόσμο, και ένα θέμα που αξίζει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στο ψήφισμά 66/127, όρισε τη 15η Ιουνίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων. Αντιπροσωπεύει τη μία ημέρα του έτους, όταν όλος ο κόσμος εκφράζει την αντίθεσή του στην κακοποίηση και την ταλαιπωρία που προκλήθηκε σε ορισμένες από τις παλαιότερες γενιές μας.


Παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηλικιωμένων

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων μπορεί να οριστεί ως «μία ενιαία, ή επαναλαμβανόμενη πράξη, ή η έλλειψη των κατάλληλων ενεργειών, που προκύπτει σε οποιαδήποτε σχέση, όπου υπάρχει η προσδοκία της εμπιστοσύνης η οποία προκαλεί βλάβη ή κίνδυνο για ένα ηλικιωμένο άτομο». Η κακοποίηση των ηλικιωμένων μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως σωματική, ψυχολογική ή συναισθηματική, σεξουαλική και οικονομική κακοποίηση. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα εσκεμμένης ή μη εσκεμμένης αμέλειας.

Σε πολλά μέρη του κόσμου η κακοποίηση των ηλικιωμένων συμβαίνει και με λίγη αναγνώριση ή ανταπόκριση. Μέχρι πρόσφατα, αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα ήταν κρυμμένο από τη δημόσια θέα και θεωρείται ως επί το πλείστον μια ιδιωτική υπόθεση. Ακόμα και σήμερα, η κακοποίηση των ηλικιωμένων συνεχίζει να είναι ταμπού, έχει ως επί το πλείστον υποτιμηθεί και αγνοηθεί από τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Συσσωρεύονται αποδείξεις, ωστόσο, για να αναγνωριστεί ότι η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα σημαντικό για τη δημόσια υγεία και κοινωνικό πρόβλημα.


Αντιμετώπιση της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες αλλά συνήθως καταγγέλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ποσοστά επικράτησης ή εκτιμήσεις υπάρχουν μόνο σε επιλεγμένες αναπτυγμένες χώρες - που κυμαίνονται από 1% έως 10%. Αν και η έκταση της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων είναι άγνωστη, η κοινωνική και ηθική σημασία του προβλήματος είναι προφανής. Ως εκ τούτου, απαιτεί μια πολύπλευρη παγκόσμια απάντηση, αυτή που εστιάζεται στην προστασία των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων.

Οι προσεγγίσεις για τον καθορισμό, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ηλικιωμένων θα πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, σε ορισμένες παραδοσιακές κοινωνίες, οι παλαιότερες χήρες υπόκεινται σε αναγκαστικούς γάμους, ενώ σε άλλες, οι απομονωμένες ηλικιωμένες γυναίκες κατηγορούνται για μαγεία.


No comments:

Post a Comment